Ne(drone)land - alles over drones

Ne(drone)land - alles over drones

Een drone is een luchtvaartuig zonder piloot. Drones vallen onder de categorie robots en worden vrijwel altijd vanaf afstand bestuurd. Militaire drones kunnen zelfs vanaf kilometers ver bestuurd worden. Er zijn zelfs drones die geen actieve besturing nodig hebben en met automatische piloot vliegen. Oorspronkelijk werden ze dus gebruikt voor militaire doeleinden maar sinds een paar jaar is dit aan het verschuiven naar de commerciële sector.

Ikzelf ben al lange tijd fan van drones. Zo zag ik ooit (2013) een tedtalk (http://bit.ly/2hb3tJ2) waarin de kracht van slimme quadcopters werd gedemonstreerd. Dit zijn drones met een krachtige computer erin die werken aan de hand van gecompliceerde algoritmes en sensoren. Door gebruik te maken van wiskundige systeemtheorie is de drone zich bewust van zijn omgeving en hercalculeert hij om de zoveel miniseconden zodat hij weer weet waar hij is en wat hij moet doen. Hierdoor kan de drone allerlei atletische kunsten vertonen zoals een vol glas water balanceren en er mee rondvliegen. Dit deed de drone zonder een druppel te morsen. De wet van zwaartekracht en het gewicht van het glas water waren beiden ingevoerd op de computer middels algoritmes. Ik was hier erg van onder de indruk en zit sindsdien bovenop de ontwikkeling van drones. Niet alleen omdat het mooie luchtfoto's en video's oplevert, maar omdat er zoveel meer mogelijkheden zijn. Denk aan bezorgservices, medische assistentie, lichtshows, het inspecteren van dijken, het opsporen van vermiste personen, voedseldroppings en misschien wel obers ;)

Privacy & Veiligheid
Er zitten natuurlijk ook nadelen aan vast. Zo kan de privacy van mensen worden aangetast. Let op, dit is vooral wanneer er wordt gevlogen met grotere drones (met 600 mm. tele lens of een video camera met 200X zoom). Met dit soort camera's kun je namelijk inzoomen zonder kwaliteit te verliezen. Dit zijn erg dure drones en zelf bij deze machines moet het weer meezitten, er mag bijvoorbeeld niet te veel wind staan of je moet een dure stabilisator erop hebben zitten. Hoe duurder de drone, hoe meer inbreuk het kan hebben op je privacy.  Het heeft allemaal te maken met kwaliteit van de drone.                                                       

                                   

Tegenwoordig zijn de meeste nieuwe/goede drones uitgerust met een 4K UHD camera (4xHD). Dit levert heldere beelden op maar deze camera's beschikken niet over een zoomfunctie en de lens is niet bedoeld/geschikt voor close-ups. Je kunt niet zoveel detail zien. Over deze drones hoeven we ons met betrekking tot privacy dus niet zo druk te maken. Google Maps is dan een groter probleem. En vaak zijn het de sterren in Hollywood die hier de meeste last van ervaren.

Nu wordt er natuurlijk ook gewerkt aan oplossingen. Deze zijn allemaal nog niet heel subtiel. Zo hebben ze bijvoorbeeld een groot anti-drone geweer ontwikkeld. Dit geweer maakt drones op een afstand van 2 kilometer onklaar. Het verstoord de signalen waardoor de drone noodgedwongen moet landen of neerstort. Ook zijn er drones gemaakt die andere drones uit de lucht moeten halen door een touw in de propellers te laten zakken. Dit is natuurlijk allemaal niet zo veilig. Straks valt zo'n ding op iemand zijn hoofd. En ze wegen soms wel meer dan 20kg! Gelukkig komen hier nieuwe regels voor waardoor een drone in de toekomst niet meer dan 4kg mag wegen. Ook dit kan erg gevaarlijk zijn natuurlijk. Daarom blijven er nieuwe regels en wetgevingen bijkomen om deze technologie op een goede manier te laten integreren in onze samenleving. Zo komt er heel wat bij kijken als je een drone voor zakelijk gebruik wilt inzetten. Je zult dan behalve een professionele drone ook een licentie moeten hebben. Deze licentie is niet zomaar af te halen bij uw gemeente. Zo moet je drone getest worden op Luchwaardigheid en moet je ingeschreven zijn bij het luchtvaartuigregister. Ook moet je theorie- en praktijkexamen doen om je bevoegdheid te testen en moet beschikken over een aansprakelijkheidsverzekering specifiek voor dronegebruik. Er komt dus heel wat bij kijken. Dit vind ik ook niet heel gek want je moet rekening kunnen houden met meerdere factoren die de veiligheid in het geding brengen. Denk aan mensen, tram- en elektriciteitskabels, de wind en hoge gebouwen.

Behalve discussies over privacy en veiligheid levert het ook prachtige beelden op. Zo zendt NOS sinds 2011 de mooie serie: ''Nederland van boven''  uit. Beelden gefilmd vanuit luchtballonnen helikopters satellieten en natuurlijk: drones! Dit jaar werden drones bij veel mensen voor het eerst geïntroduceerd. Het drone tijdperk is begonnen!

Met deze nieuwe technieken zie je ons landje vanuit een spectaculair maar vooral totaal ander perspectief! Je ziet hoe ons land verandert en veranderd is. Want vanuit ons alledaags perspectief; vallen veel dingen niet op. Vanuit boven zie je hoe ons landje functioneert en hoe het door de jaren heen is gevormd. Ook andere ritmes en patronen van mensen worden gedemonstreerd in de serie: hoe we ons bewegen, ons ontspannen, hoe we werken, onze steden bouwen en ons landschap inrichten. Het is zowel prachtig als inzichtelijk.

Wat moet er in de toekomst veranderen om drones beter te laten integreren in onze samenleving?

  • ze moeten langer in de lucht kunnen blijven
  • meer bewust worden van de omgeving waarin ze vliegen (incl. wie daar nog meer vliegt)
  • hun positie live doorgeven aan een centrale computer
  • voorzien zijn van een unieke code/ID
  • betere bestand zijn tegen uitval
  • moeten onder nog extremere weeromstandigheden kunnen vliegen
  • betere software om al die nieuwe input te kunnen verwerken en updates uit te voeren
  • voorzien worden van een unieke ID/code
  • meer hefvermogen krijgen
  • voorzien van grijpers om iets op te pakken/te bedienen

Natuurlijk gaat het nog even duren voordat mijn punten kunnen worden doorgevoerd. Kijk maar naar het eerste punt: drones kunnen nog niet lang genoeg in de lucht blijven. Dit heeft te maken met de opkomende energiecrisis. Batterijen kunnen de vooruitgang in technologie niet bijhouden. We zullen nog wel een tijdje moeten wachten totdat we batterijen hebben die uren meegaan.

Het kan mij in ieder geval allemaal niet snel genoeg gaan. Ik houdt jullie op de hoogte!

Jonas Bommelje

Wilt u een drone huren?

Wilt u een drone met gediplomeerde cameraman inhuren? Bel dan 0204686660 of stuur een email naar info@p-i.nl

Gerelateerde berichten